ÜMİTSİZLİĞİN DERMANI

31py5.jpg

Birçok bedensel hastalığın kaynağının ruhsal sorunlar, moral bozukluğu ve ümitsizlik olduğunu şimdiye kadar anlamış olmalısınız.

Beden ve ruhun yorgunluğunun nedeni kınanmak, sinirlenmek, başkaları tarafından değerinin bilinmemesi, acelecilik ve strestir. Bunlar insanın faaliyetlerini yavaşlatır, insanı bilinmeyen hastalıklara düşürür. Endişe, insanın kaslarını, kalbini, midesini… rahatsız eder, ağrı verir. Kas uzmanlarından biri diyor ki: “Keder, ekonomik sıkıntılar, yalnızlık, devamlı düşünceli olmak kasların şişmesine neden olur.”
Peki, ne yapmak lazım?

Ruhsal sorun ve onun etkilerinden nasıl kurtulabiliriz? İnsan kendini nasıl sakin, mutlu, ümitli ve canlı bir insan haline getirebilir?

Ümitsizliği gidermek, ruhsal sorunları azaltmak için bazı tavsiyeler vardır. Aşağıda onların bir kaçını örnek veriyoruz;

1-İşlerinde Allaha tevekkül etmek.
Tevekkül, maddi sebepleri kullandıktan sonra bir işi yapmaya karar vermektir. Görüş açıları ve düşüncelerini maddi hesap, imkan ve vesilelerle sınırlayanlar, Allah’ın iradesinden habersiz olduklarından ümitsizliğe ve ruhsal bunalımlara girmektedirler. Ama Allahın sonsuz kudretine, O’nun kulları daima gözettiğine, insanların iyiliğini istemekten başka bir şey istemediğine iman etmek ümidi güçlendirir. Allaha dayanıp tevekkül edenlerin dünya görüşü şudur: Rızkı artırma, eksiltme, fayda ve zarar yalnız senin elindedir, başkasının değil.”

Kur’an-ı Kerim şöyle buyuruyor: “İyice bilin ki gönüller, Allah’ı anmakla yatışır, kuvvet bulur.
Allah’tan yüz çevirmek ve onu unutmak hedefsiz olmaya, ruhsal güvensizliklere neden olur.”

Allah-u Teala buna şöyle işaret ediyor:
“Beni anmadan yüz çevirene gelince: Dünyada ona dar bir geçim var.”
Dar geçim, boşlukta olma hissi ve hedefsiz olmanın nedeni aslında manevi eksiklik, ruhun gıdasını almaması, geleceğe ümitli bakamaması, var olan imkanların görememesi ve maddiyata haddinden fazla bağlılıktan kaynaklanır. Allah’tan habersiz olan toplumlara baktığımızda durum bundan daha vahimdir. Onlar bilim ve teknolojide şaşırtıcı şekilde büyük ilerlemeler kaydetmeleri ve çok müreffeh bir yaşam sürmelerine rağmen hep stres ve bunalımlar içindeler. Acayip bir dar boğaza girmişler ve kendilerini zindanda görüyorlar. Herkes birbirinden korkuyor, kimsenin kimseye güveni yok. İlişkiler şahsi menfaatlere dayalı.

Dr.Billy Graham diyor ki: “Günümüz gençliği, geçmiş nesillerle mukayese edildiğinde okuma seviyesi yüksek, zevkleri olan akıllı nesil sayılmaktadırlar. Ama neden hep güvensizlik hissine kapılmış, sıkıntılılar ve memnun değiller? Onlar gerçekten ne istiyorlar?” Bunlar dünyanın bütün ülkelerinde sorulan sorulardır. Aynı şahıs, ”İnanç ve Güçlü Bir İman” adlı yazısında ümitsizlik, bozukluk ve memnuniyetsizliğin en büyük faktörünün inanç ve iman eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor. O şöyle yazıyor: “İtiraf etmemiz gerekir ki, gençlere ‘iman ve inanç’ vermekte çok eksik kaldık.”
Yaşamın hassas aşamalarında, toplumsal ve bireysel sorunların doruğunda, Allah’a iman ve tevekkül gibi doğru yöntemlerle ruhsal huzur ve denge korunur.

2-Dertleşebileceğiniz, sıkıntılarınızı, endişelerinizi anlatabileceğiniz, yardım isteyebileceğiniz, sizin için bir şey yapmasa bile, güvendiğiniz kişilerle konuşmak, bu ıstırap ve endişelerinizi hemen sakinleştirecektir.

3-Servet, ev, iş, eş ve çocuklar gibi sahip olduğunuz şeylere razı olun, çevrenizdeki akraba, eş ve dostlarınızın değer ve iyiliklerini anlatın, elinizdekilerle yetinin, yaşamınızı sizinkinden daha iyi olanlarla kıyaslamayın, sizden aşağı olanlarla kıyaslayın ki bu kıyaslama yaşamınıza anlam katsın, Allah’ın verdiği şeylere razı olmanıza vesile olsun.

Resulullah(s.a.v)’in büyük sahabelerinden Salman-ı Farsi diyor ki; Halilim Resulullah(s.a.v) bana asla terk etmemem gereken 7 şey tavsiye etti; onlardan biri, kendimden yükseğe değil de aşağı olan kimselere bakmam; diğerleri de fakirleri sevip onlara yakın olmamdı.”
Her zaman göz önünde bulundurulması gereken şey şudur: Eşinizin ve çocuklarınızın olumlu yönlerini görün ki onlar için çalışmaya hevesiniz olsun.
Kur’an ve dua okumak, özellikle İmam Seccad (a.s)’ın Mefatih adlı dua kitabında geçen 15 duayı okuyup manaları üzerinde düşünmek de insanı sakinleştirir.

~ tarafından kutaysevgi Kasım 9, 2007.

Yorum bırakın